Introductie

Graag stel ik mij aan u voor. Mijn naam is Yolanda Smith. Ik ben als psycholoog afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in 1995.

Mijn werk in de specialistische geestelijke gezondheidszorg ben ik gestart in 1997. Tot 2003 heb ik in het UMCU met kinderen op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie gewerkt en met volwassenen op de afdeling Medische Psychologie. Veel voorkomende diagnoses waren ADHD en PDD-NOS bij de kinderen, en bij de volwassenen angst- en depressieve stoornissen, met verlies- en traumaverwerking door of naast ingrijpende, vaak terminale, lichamelijke ziektes. In die periode heb ik mij gespecialiseerd tot psychotherapeut en klinisch psycholoog. In 2002 ben ik gepromoveerd op de geslachtsaanpassende behandeling bij transseksuelen. Voor dit onderzoek heb ik transseksuele adolescenten en volwassenen geïnterviewd over hun problemen, symptomen en kwaliteit van leven voor en na hun behandeling. Met dit onderzoek werd het effect van de behandeling en de zorgvuldigheid van de gemaakte afwegingen aangetoond.

Sinds 2003 werk ik in het Militair RevalidatieCentrum. Daar heb ik mijn deskundigheid uitgebreid met betrekking tot hersenletsel, zoals een beroerte of hersenschudding. In dit centrum diagnosticeer en behandel ik militairen en burgers bij hun revalidatie van o.a. neurologische en psychische polytrauma, chronische pijn en medische aandoeningen met neuro(psycho)logische oorzaken en/of gevolgen. Ook doe ik daar patiëntenonderzoek naar (neuro)psychologische gevolgen van bermbomincidenten.

Vanaf 2010 bied ik psychotherapie ook aan vanuit mijn vrijgevestigde praktijk in Maarssen.